Instrukcja/Poradnik

Przedstaw problem lub zadaj pytanie.
Awatar użytkownika
Skarga
Thrall
Thrall
Ulubiona rasa: Mroczne Elfy
Kontakt:

Instrukcja/Poradnik

Post autor: Skarga » ndz, 7 lut 2010, 09:04

Mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale, jeśli nie, proszę o przeniesienie - jeszcze się tu dobrze nie rozejrzałem.
Zacząłem grać w WarlordsBattlecry 3, lecz gra okazała się dla mnie piekielnie trudna. Mimo doświadczenia z produkcjami takimi jak Warcraft, Starcraft, Tropico, Heroes i całą masą innych strategii, nie mogę przejść drugiego poziomu kampanii - "Obroń szczelinę". Gram mrocznymi elfami i wydaje mi się, że muszę się więcej dowiedzieć, by grać nimi dobrze.
Przykładowo - ostatnio wyświetliła mi się porada, że Pradawne Ogniki zwiększają produkcję kryształu - tego kruszcu zawsze mam za mało. Jednak pojawia się pytanie - wystarczy mieć pr. ognika czy np. trzeba go wprowadzić do kopalni?
Z waszego forum dowiedziałem się, że ponoć silni są magowie - nie wiedziałem tego, nie produkowałem ich.
Czy ktoś posiada instrukcję z opisem ras, bądź poradnik do gry umożliwiający głębsze poznanie tajników gry?

Awatar użytkownika
Skarga
Thrall
Thrall
Kontakt:

Re: Instrukcja/Poradnik

Post autor: Skarga » ndz, 7 lut 2010, 09:55

Właśnie znalazłem post antosdaniel'a z poradnikiem, sorry za zamieszanie.
ps
Dzięki antosdaniel.

Awatar użytkownika
Louis EX
Site Admin
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Louis EX » ndz, 7 lut 2010, 11:50

Poradnika do gry mrocznymi elfami jeszcze nikt nie napisał ale to jedna z silniejszych ras. Starożytne ogniki produkują kryształ jak kopalnia. Wystarczy je po prostu mieć. Czarnoksiężnicy są podstawową jednostką jaką gramy. Radzę zrobić wszelkie badania jakie wspomagają czarnoksiężników, a później koniecznie ustawić im nastawienie "magiczny napastnik".

To tak w skrócie o mrocznych elfach ^^

Awatar użytkownika
miko
Wielki Pan Hordy
Wielki Pan Hordy
Ulubiona rasa: Horda
Kontakt:

Post autor: miko » ndz, 7 lut 2010, 12:30

To jest rasa furiona no to czekamy na niego :P no furiona trzeba zachęcić chłopaki no raz dwa :P porady na hamaku chłopaki udzielą i ja
Wielki Pan Ogromnej Hordy Miko Władca północnego Kor syn Protazego i Anemegii Główny Szaman zarządca piwnicy- Wielki Pan Hordy! Nadchodzą ponure dni pożogi i zatracenia...

Awatar użytkownika
Skarga
Thrall
Thrall
Kontakt:

Post autor: Skarga » ndz, 7 lut 2010, 15:55

Louis EX - dzięki za radę ze zmianą statusu. Nie mogę się jednak zgodzić co do braku poradnika. Ten, o którym pisałem (z gry on-line) jest świetny i jest tam także wiele cennych rad odnośnie gry mrocznymi elfami.

Wreszcie udało mi się przejść "obronę szczeliny", aczkolwiek było to naprawdę solidnie trudne. Konkretnie trudnym etapem był rozwój do momentu, gdy można było produkować czarnoksiężników, po tym jak mi się to udało wygrana była - tak jak piszecie - wręcz banalna. Do tego momentu jednak wrogi bohater łaził często zaczynając z 2 demonami i przejmował wszelkie kopalnie. Średnio mogłem się mu przeciwstawiać zaczynając praktycznie bez wojska (dopiero zacząłem grę więc nawet bohater jest bardzo słaby). Przydałoby mi się jak najwięcej rad dla tzw. noob'a, przede wszystkim - jak zacząć grę, gdy przeciwnik lata mi z armią i nie daje się rozbudować. A no i najważniejsze pytanie - w grze nie wykryłem aktywnej pauzy, jednak po zatrzymaniu rozgrywki można wykonywać niektóre czynności (nie wszystkie?) czyli jest to coś w tym rodzaju. Czy jest jakiś skrót klawiszowy zatrzymujący grę?

Awatar użytkownika
Louis EX
Site Admin
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Louis EX » ndz, 7 lut 2010, 18:28

Chodziło mi, że póki co nikt na forum nie napisał autorskiego poradnika do gry mrocznymi elfami - jak mogłeś zauważyć są poradniki do niektórych ras. Aktywna pauza - można zatrzymać grę i wydawać polecenia wybierając z menu opcję "przerwa w grze" lub przypisać spację do tego polecenia w opcjach. Chyba można wydawać większość rozkazów w czasie tej pauzy - choć nie wiem na pewno bo nie korzystałem z tej opcji.

Co do początku to warto oprzeć się na wieżach dodając garnizon do nich. Jednostki dystansowe zwiększają obrażenia i zasięg, a walczące wręcz zwiększają szybkość i walkę. Bohater natomiast zwiększa to i to więc na niskim poziomie tam jest najbezpieczniejszy. Poczytaj poradniki dla początkujących w dziale poradniki - choć to w większości poradniki do gry wieloosobowej jednak zawierają mnóstwo ciekawych informacji.

Awatar użytkownika
Skarga
Thrall
Thrall
Kontakt:

Post autor: Skarga » pn, 8 lut 2010, 09:49

Skrót już jest. Z "porady dnia" dowiedziałem się, że pauza jest na F12. Dla mnie to podstawa każdej dobrej strategii, żeby się zatrzymać zastanowić nad strategią, a nie zwyciężać poprzez klasyczne "zbuduj 3 razy tyle armii niż ma wróg i zalej go jednostkami".

Dzięki za porady odnośnie jednostek w wieżach - przydadzą się. Z tym, że widzę dwa problemu w oparciu na nich armii:
1) Są drogie. Na początku (do póki nie zbuduję star. ogników) mam największy problem z kryształem, one wymagają 300szt. tego kruszcu.
2) Jeśli będę się tylko umacniał statycznie, wróg przejmie kopalnie i mocno urośnie w siłę
Pomysł ze wsadzeniem bohatera do wieży też mi się podoba.
Poradniki dla początkujących już czytałem ;)

Awatar użytkownika
Louis EX
Site Admin
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Louis EX » pn, 8 lut 2010, 10:31

Przeważnie na początku masz jakieś wieże, które są z reguły silniejsze i wytrzymalsze. Dobrze jest zbudować przy nich kawałek mury - niedrogi a pomaga zatrzymać wojska. Jak masz odkrytą mapę, np. przez jakiś zwiad to możesz przejmować kopalnie od, których przeciwnik odszedł - taka zabawa w kotka i myszkę. I jeszcze jedna rada - jak dojdziesz do 3 poziomu twierdzy zbuduj reformatorium (czy jakoś tak) i przywołuj niewolników do kopalni - mroczne to jedyne elfy, które mają budowniczych do kopalni.

Awatar użytkownika
Skarga
Thrall
Thrall
Kontakt:

Post autor: Skarga » pn, 8 lut 2010, 12:41

A to zauważyłem, że można zniewolonych przywoływać, ja zazwyczaj miałem robotników zombiech przywołanych przez czarnoksiężników. A jeszcze jedno, jak optymalnie wyposażać w kopelnie? Jest jakieś maksimum? Bo raczej można było ładować ile się chciało z tego co zauważyłem. Ale może pierwszy daje więcej, następny mniej w sensie opłaca się mając 4 robotników dać po jednym do kopalni, a nie wszystkich 4 do jednej.

Awatar użytkownika
Louis EX
Site Admin
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Louis EX » pn, 8 lut 2010, 15:36

Maksymalnie jest 8 robotników w kopalni. Optymalnie więc dawać max gdzie tylko się da. Przy czym np. u mrocznych elfów najbardziej potrzebne jest złoto i kryształ - ale kryształ mamy później z ogników.

ODPOWIEDZ