Turniej Świąteczny
pt. Co za dużo - to nie Furion.
Ah tak! Tak! Minęły już 4 lata od ostatniego turnieju, tak właśnie. Dokładnie cztery, bo ostatni również był turniejem świątecznym. Z okazji utworzenia serwera na Discordzie i dużego zastrzyku nowych graczy chciałbym Wam dostarczyć, w ten piękny, świąteczny czas, jakiś dreszcz emocji. Nieważne czy wierzą w Świętego Mikołaja :makis: :taigaa:, czy też nie :nicoy:. Mam nadzieję, że odzew będzie spory, a igrzyska syte.
Kronos
=============================================================================================================
&1 Sposób gry:
Sposób gry zostanie przedstawiony w następnym poście, gdy skończą się zapisy, ponieważ jest on ściśle zależny od ilości graczy. Mogę na razie powiedzieć jedynie, że pierwszą fazą turnieju będzie faza grupowa, a zaraz po niej przejdziemy do fazy playoffów: z drabinką wygranych i przegranych.
&2 System rasowy
Każdej rasie przypisano wartość punktową oraz podzielono je na grupy. Wybieramy po dwie rasy z każdej grupy (oddzielone myślnikami), czyli łącznie 6 ras. Suma punktów wszystkich waszych ras nie może przekroczyć 12.
================================
1 pkt: Krasnoludy, Rój
2 pkt: Imperium, Ssrathi, Leśne Elfy
-----------------------
1 pkt: Barbarzyńcy, Nieumarli
2 pkt: Rycerze, Zaraza
3 pkt: Orkowie, Minotaury
----------------------
2 pkt: Mroczne Krasnoludy, Demony
3 pkt: Mroczne Elfy, Wysokie Elfy
Limit punktów: 12
================================
Przykładowy prawidłowy wybór ras:
Wysokie Elfy, Demony, Zaraza, Orkowie, Krasnoludy, Rój.
(3 + 2 + 2 + 3 + 1 + 1 = 12)
Oczywiście, można wziąć rasy z sumą punktów mniejszą od 12 - najważniejsze to nie przekroczyć tej wartości.
Każdy uczestnik turnieju jest zobowiązany wybrać rasy według powyższych zasad i wysłać je do mnie przed zakończeniem fazy zapisów.
&3 Wybór oraz banowanie ras
Przed każdym meczem odbędzie się faza banowania oraz wybierania ras, która pozwoli ustalić, którymi z nich zagracie mecz.
Na początku wysyłamy prywatnie do sędziego (bądź też innej, neutralnej osoby) trzy rasy przeciwnika, po jednej z każdej grupy, którymi nie chcemy, aby on grał - banujemy je (w meczach bo5 banujemy tylko jedną rasę z najsilniejszej grupy).
Następnie sędzia oznajmia, jakie rasy wykluczyli sobie nawzajem zawodnicy.
Teraz przechodzimy do fazy wybierania - wysyłamy sędziemu prywatnie jedną, dowolną i niewykluczoną rasę, którą chcecie, aby wasz przeciwnik zagrał. Przeciwnik oczywiście robi to samo, a sędzia oznajmia rasy, którymi rozegracie mecz.
W przypadku rozgrywek bo3 i wyżej w kolejnych meczach powtarzamy fazę wybierania, dodając rasy, którymi graliśmy do puli ras wykluczonych.
W razie problemów ze zrozumieniem systemu wyboru bądź też banowania, proszę, pytajcie się mnie na Discordzie.
&4 Sędziowanie
Przy każdym spotkaniu powinni towarzyszyć sędziowie. Zajmować się będą sprawnym przebiegiem, wyznaczaniem hosta, prawidłowościami oraz przestrzeganiem ustalonych zasad, wydawaniem decyzji w sytuacjach kontrowersyjnych.
Walka może się odbyć bez sędziego, ale w razie komplikacji trzeba się liczyć z koniecznością ponownego rozegrania meczu.
Sędziowie zostaną wyznaczeni przeze mnie wraz z rozpoczęciem turnieju - można się zgłaszać.
&5 YouTube
Większość meczy, a na pewno tych z głębszej fazy turnieju, będzie nagrywana i pojawi się na kanale youtube Skowrona wraz z komentarzem. Istnieje również możliwość, że niektóre gry będą streamowane na żywo, jeśli uczestnicy serwera wykażą taką chęć.
&6 Termin turnieju
Termin jest dość elastyczny i jak najbardziej do ustalenia, w razie takiej potrzeby możemy dalsze fazy turnieju (playoffowe) przesunąć nawet na początek stycznia.
Wstępnym terminem rozpoczęcia turnieju byłby 22 lub 26 grudnia, w każdym razie jakaś data z tego przedziału - najlepiej byłoby ten turniej rozegrać pomiędzy świętami Bożego Narodzenia a sylwestrem, ale tak jak wcześniej wspomniałem, przesunięcia są możliwe.
Niech każdy zgłaszający upewni się, że będzie miał dość czasu aby zagrać chociaż te kilka meczy, w przeciwnym wypadku będzie zmuszony oddać grę walkoverem.
Post z listą zapisanych zawodników, drabinkami oraz terminami meczy pojawi się po zapisach, w sobotę 22 grudnia.
&7 Nagroda
Wieczna chwała dzięki filmikom Skowrona. Jeżeli znajdziemy jakiegoś sponsora w trakcie turnieju to może nawet coś więcej!
&8 Zasady
Większość zasad turnieju pokrywa się z zasadami turniejowymi do rozgrywki jeden na jednego.
Dodatkowe zasady:
-Cały turniej na mapie Chaos Lysea
-Maksymalny poziom twierdzy: 3
&9 Liczba uczestników
Liczba uczestników musi wynieść przynajmniej 8, inaczej turniej zostanie odwołany.
=============================================================================================================
Koniec zapisów: sobota, 22 grudnia 20:00
Początek turnieju: do ustalenia
Każdy, kto chce się zgłosić jako uczestnik turnieju, niech wyśle do mnie wiadomość na Discordzie wraz z wybranymi rasami. Zapisywać może się, oczywiście, każdy!
Zachęcam do zapisania się, dziękuję i życzę wam powodzenia!