Część I - porady ogólne.
Tutaj opiszę zagadnienia oczywiste dla tych, którzy mieli już styczność
ze strategiami/rts'ami. I odnieśli w nich jakieś sukcesy. : P
Proszę o wyrozumiałość dla mniej doświadczonych kolegów. ;- )
A więc:
1) Zwiad - to podstawa. Wiedza gdzie jest baza przeciwnika, jego kopalnie
i gdzie stacjonują jego wojska, jest niezbędna do zwycięstwa.
Najlepiej nadają się do zwiadu szybkie jednostki latające.
Ewentualnie szybka piechota. Choć na początku, to cokolwiek.

2) Gospodarka - trzon Naszej twierdzy. Dobrze rozbudowana daje Nam
wielką przewagę. Należy zadbać o dużą ilość kopalni i jak najszybciej je obsadzić. Niekiedy trzeba je obronić/odbić i nie należy się z tym ociągać.
Dość szybko powinno się opracowywać badania zwiększające dochód
i umożliwiające handel. Kiedy widzisz że masz dużo jakiegoś surowca,
to jak najszybciej wydaj go na badania, budynki, umocnienia, jednostki lub zamień na inny poprzez Handel. Pamiętaj: surowiec w magazynie nie
daje żadnej przewagi, póki go nie wykorzystasz. :- )
Oprócz tego prawie każda rasa posiada surowiec, który jest potrzebny najbardziej. W takiej sytuacji powinniśmy się właśnie o ten surowiec najbardziej troszczyć.
3) Strategia/taktyka - nie graj bezmyślnie. Posyłanie kolejnych oddziałów
na śmierć nie jest kluczem do zwycięstwa. Szukaj słabych punktów przeciwnika, słabych punktów rasy którą gra i obmyśl jakiś
plan/taktykę/strategię.
4) Nie wysyłaj drogich jednostek do walki w pojedynkę. Nieraz widziałem i czytałem jak gracz posyłał samego Tytana do walki, który oczywiście ginął.
Taka taktyka jest błędem. Szkoda drogich jednostek. Lepiej dorobić armię i wysłać ją razem z Tytanem, a gdy widzimy że przegrywamy, po prostu Tytana wycofać, a jakąś tanią jednostkę wykorzystać do odwrócenia uwagi przeciwnika. Bo Tytan na pewno jeszcze się przyda.
Oczywiście, to tyczy się wszystkich drogich jednostek, a także bohatera.
5) Wzgórza - to na nich powinny stacjonować Nasze wojska, a szczególnie jednostki dystansowe. To, że pozycja na wzgórzu daje Nam oczywistą przewagę nie wymaga komentarza.
6) Poznanie swojej rasy - a w tym jej jednostek. A także poznanie rasy przeciwnika jest kluczem do zwycięstwa. Różne jednostki mają wady i zalety, które wypada wykorzystać w walce. Tak samo z ogólnym zarysem ras. Nieraz udało mi się wygrać dzięki temu z silniejszym i lepiej rozbudowanym przeciwnikiem, wykorzystując wady jego rasy i jednostek, a także błędy. :- ) Oraz zalety rasy którą grałem, przy czym maskowałem jej wady dobierając odpowiedni sposób gry.
7) Porażka jest też sukcesem - nie należy się bać grać z innymi
(nawet bardziej doświadczonymi graczami) lub z komputerem na wyższym poziomie, ponieważ baczna obserwacja ruchów przeciwnika na pewno
pomoże Nam lepiej nauczyć się grać. I nabierzemy doświadczenia. ;- )
To by było na tyle z rad ogólnych, ale pamiętaj, najważniejsze jest myślenie. Bez użycia mózgu nie wygrasz. ;- )
Ach jak przyjemnie... Gdy błędów w kodzie brak... I nagle prąd wyłączą...
I wszystko trafia szlag... ;-P
Wszystko co piszę, to tylko i wyłącznie moje zdanie. ;- )