Opis Księgi Ras
Uwaga
*Przeczytanie tego postu jest konieczne przed przejściem do czytania poszczególnych poradników, gdyż zawiera on niezbędne informacje o Księdze i kilku pojęciach w niej występujących.*
Pierwszą i podstawową informacją o Księdze, jaką musicie znać jest fakt, że tworzyłem ją tylko i wyłącznie pod rozgrywki
multi 3vs3. Oczywiście taktyki w niej zawarte można stosować w grach 2vs2, 1vs1 oraz w potyczkach z komputerem, jednak może to być dosyć trudne z powodu zbyt małej ilości surowców. Wszystkie zasady jakie panują w Księdze są zgodne z zasadami panującymi na sieciach
wbcfan w bitwach 3vs3 (bohater tymczasowy: kupiec/druciarz 30 lvl, bez murów, bez wież, itd.). Posunąłem się nawet do dodania kilku zdań do każdego poradnika o roli każdej rasy na mapie
Chaos Great Lakes, na której najczęściej gramy na sieciach wbcfan. W Księdze pojawiło się niewiele na temat bohaterów, gdyż ich rola zazwyczaj sprowadza się do przejmowania kopalń oraz przyzywania zombie/szkieletów. Wybór bohatera (Kupiec czy Druciarz) do danych ras także nie został przeze mnie podany, gdyż z reguły gramy losowymi rasami. Mogę jedynie nadmienić, że zwykle wybiera się Nieumarłego Kupca rozdzielając punkty w charyzmę, bogactwo i szlifierza kamieni, przeznaczając 3 punkty na Nekromancję. Z pomocą użytkowników można zrobić listę proponowanych bohaterów do każdej rasy ze szczegółowym opisem rozdanych punktów. Jednak powstanie takiego dodatku zależy już tylko od Was.
Teraz kilka słów o mapie
Chaos Great Lakes. Jest to mapa zawsze stosowana do potyczek 3vs3 na sieciach wbcfan, dlatego wspominam o niej w Księdze. Na Chaos Great Lakes znajdują się 72 kopalnie. W każdej bazie są 4 kopalnie 3 poziomu i 4 kopalnie 1 poziomu. Ogólnie na mapie jest 28 kopalń 3 poziomu, 12 kopalń 2 poziomu i 32 kopalnie 1 poziomu. Umieściłem w Księdze, w związku z mapą, kilka moich autorskich pojęć.
Numery 1, 3, 4 i 6 to bazy boczne. W Księdze odnosząc się do nich oraz do terenu naprzeciwko nich używam terminów
„skrzydło”, „na skrzydle”, „skrzydłowy”. Bazy 2 i 5 to bazy środkowe nazywane przeze mnie po prostu środkowymi xD Pojawia się także słowo
rush, mogące być nie do końca zrozumiałe przez nowych graczy multi WBC. Rush to po prostu niezwykle szybkie stworzenie armii i zaatakowanie nią wroga w pierwszych momentach bitwy.
Pobierz mapę
W poradnikach umieściłem także informacje o
efektach psychologicznych. Są to umiejętności niektórych jednostek, które wywołują u innych różne ubytki w statystykach. Co ciekawe efekty te są wywoływane przez samą obecność jednostek i nie wymagają bezpośredniego kontaktu (ataku). Przy jednostce, na którą działa efekt pojawiają się odpowiednie ikony w grze. Oto lista wszystkich efektów:
-
chaos - zbroja spada do 0, anuluje wszystkie premie
-
groza - brak możliwości ataku, zmniejsza szybkość o 2
-
lęk - zasięg spada do 0, zmniejsza szybkość o połowę
-
strach - zmniejsza obrażenia o połowę, zmniejsza szybkość o 4
Starałem się przy wszystkich jednostkach opisywanych w poradnikach wspomnieć o wywoływanym przez nie efekcie. Oczywiście nie gwarantuję, że umieściłem taką notkę przy wszystkich jednostkach z takimi umiejętnościami, bo mogłem jakieś pominąć. Jeśli ktoś widzi w Księdze jednostkę wywołującą efekt psychologiczny, przy której nie widnieje odpowiednia informacja proszę zgłosić to w stosownym temacie. Jednostek w Warlords Battlecry 3 jest 166 nie wliczając w to bohaterów i zwierząt z wyjątkiem Owcy dostępnej w Minotaurach.
Przejdę teraz do opisu poszczególnych części Księgi Ras. Składa się ona z 16 poradników, po jednym opisującym każdą rasę występującą w WBC 3. Każdy z owych 16 poradników jest podzielony na 5 części. Oto one:
1. Opis wszystkich użytecznych jednostek i budynków wpleciony w sposób rozbudowy i taktykę gry daną rasą. W opisie tym nie wspominam jedynie o Smokach (wyjątek Leśne oraz Wysokie Elfy) i tytanach, gdyż są to jednostki niezwykle rzadko stosowane ze względu na wysoką cenę. Na końcu owych opisów znajduje się krótka informacja o przystosowaniu danej rasy do mapy Chaos Great Lakes.
2. Plusy i minusy każdej rasy, które wydały mi się ważne i mające istotny wpływ na rozgrywkę.
3. Moje oceny czterech aspektów gry, które uznałem za najbardziej istotne i decydujące o sile każdej z ras.
4. Trzy najczęściej używane jednostki każdej z ras. Dodałem do nich screeny oraz 3 bardzo ważne cechy wpływające na tworzenie kontrtaktyk przeciw danym rasom.
5. Screeny solidnie rozbudowanych baz każdej z ras w bardzo zaawansowanym etapie gry. Oczywiście są one nieco wyidealizowane pod względem estetycznym, ale liczy się ilość budynków.
To tyle jeśli chodzi o opis Księgi. Po zapoznaniu się z nim możecie śmiało przejść do delektowania się czytaniem dalszej części

Czyżby? A jednak. ®